Samen trainen zorgt voor een optimale kwaliteit op de werkvloer

Training 6 - Soms is de wolk niet roze

Categorie:

Categorie B Signaleren van en handelen bij risicovolle situaties: 2 punten Categorie B Voorlichting en instructies: 0,5 punt Categorie B Verdieping inhoudelijke kennis kraamzorg: 1 punt

Les data:

2-3 x per jaar

Les tijden:

13.00u -16.00u

Docenten:

BIG geregistreerde verloskundige

Locatie:

Sociaal Cultureel Centrum de Schans, Troelstradreef 160 te ’s Hertogenbosch.

Doelgroep:

Kraamverzorgenden.

Aantal deelnemers:

Minimaal 15 deelnemers, maximaal 20 deelnemers.

Certificering:

Accreditatie van deze training zal door KOME bij het KCKZ worden geregistreerd.

Inhoud training:

Als kraamverzorgende wil je het liefst dat alles goed verloopt in de kraamweek en hoop je dat de ouders onbezorgd kunnen genieten en op een roze wolk kunnen gaan zitten.

Toch is dit helaas niet altijd het geval. Het kan zijn dat de thuissituatie voor de bevalling al zorgelijk was. Of er is sprake van een traumatische bevalling en de komst van een kindje legt veel druk op de kersverse ouders, dan kan de thuissituatie veranderen. 

 

Als kraamverzorgende kan je in aanraking komen met tekenen van psychische of psychiatrische aandoeningen. Past het beeld wat je ziet nog bij fysiologische kraamtranen of is er meer aan de hand? Goed om tussen deze gradaties het verschil te weten en te weten wanneer jij als kraamverzorgende in actie moet komen. 

Of vat je in het kraambed signalen op die jou een ´niet pluis gevoel´ geven en kunnen passen bij huiselijk geweld. Fijn om te weten hoe jij deze situaties als kraamverzorgende het beste kan aanpakken en welke stappen je kan doorlopen, zoals ´de 5 stappen van de meldcode´. 

Het ‘Shaken baby syndroom’ is al enkele jaren een vast onderdeel om te bespreken met de ouders in het kraambed. Fijn om de laatste feiten en cijfers betreft dit onderwerp te horen, om deze mee te nemen in de voorlichting aan ouders. 

 

Een onderwerp wat je liever niet tegenkomt in je vak is ‘Rouw en verlies’. Sommige kraamverzorgenden vinden dit een lastig onderwerp binnen hun vak. Toch kan jij als kraamverzorgende een grote rol spelen in deze bijzondere en verdrietige situatie. Daarom is het belangrijk om te weten wat rouw is en welke verschillende vormen van verliesverwerking er zijn. Daarbij gaan we ook in op de taken die jij als kraamverzorgende kan uitvoeren en hoe je zelf met deze situatie kan omgaan.

 

Kortom een volle training met interessante onderwerpen, waarbij je inziet hoe belangrijk jouw rol als kraamverzorgende kan zijn. 

Er is veel ruimte om eigen ervaringen in te brengen en er wordt casuïstiek uit de dagelijkse praktijk behandeld. Door het volgen van deze training maak je je deze onderwerpen meer eigen en krijg je handvatten om in te zetten als kraamverzorgende, waardoor het begeleiden van dit soort specifieke kraambedsituaties gemakkelijker wordt.

Inschrijven voor Training 6
“Kwalitatief opleiden met elkaar”
KOME Trainingen