Training 3 - Fysiologie en pathologie van de baring
Categorie:
Categorie B Verdieping inhoudelijke kennis kraamzorg: 2,5 punten Categorie C Ondersteunende vakkennis (methodisch werken/rapporteren/samenwerking): 1 punt
Les data:
2-3 x per jaar
Les tijden:
13.00u – 16:45u
Docenten:
BIG geregistreerde verloskundige
Locatie:
Sociaal Cultureel Centrum de Schans, Troelstradreef 160 te ’s Hertogenbosch.
Doelgroep:
Kraamverzorgenden
Aantal deelnemers:
Minimaal 15 deelnemers, maximaal 20 deelnemers.
Certificering:
Accreditatie van deze training zal door KOME worden geregistreerd bij het KCKZ
Inhoud training:
In 2021 zijn ruim 168.000 vrouwen bevallen in Nederland. Hiervan beviel ongeveer 26,9% (bron Perined 2022) in de eerste lijn. Hierbij zien we de afgelopen jaren een lichte stijging in de aantal bevallingen die in de 2e lijn plaatsvindt. Dit kan ervoor zorgen dat kraamverzorgenden steeds minder aanwezig zijn bij bevallingen en zich hierbij minder bekwaam voelen.
Daarom is het van belang om hierin goed getraind te blijven en met name in de thuisbevalling. Tenslotte vindt nog maar 13,6% (bron Perined 2022) van de bevallingen thuis plaats.
Daarentegen zien we wel een stijgende trend in het aantal badbevallingen. Dit zien we steeds vaker, zowel thuis als in het ziekenhuis, voorkomen. Het is een bevalling die vraagt om een andere aanpak en andere zorgtaken dan je misschien gewend bent. En daarom behandelen we tijdens deze training specifiek de zorgtaken als kraamverzorgende bij een badbevalling.
Bij deze training wordt uitgegaan van een basiskennis over de fysiologische bevalling. Een aantal onderwerpen zullen kort worden aangehaald, waarna we dieper in gaan op de theorie betreft de foetale bloedcirculatie, de anatomie van het baringskanaal en het hoofd van het kind. Ook komt de theorie betreft de pathologie die je tijdens een baring kan tegenkomen, aan bod. Want juist in deze situaties is het fijn om te weten hoe te handelen.
We wisselen in de training tussen theorie en praktische informatie die je direct als kraamverzorgende kunt toepassen. En we bekijken in diverse situaties naar jouw zorgtaken als kraamverzorgende. Daarnaast wordt aandacht besteed aan methodisch werken en samenwerken met andere disciplines, want ten slotte sta je er bij een bevalling niet alleen voor.
Tijdens deze training wordt veel aandacht besteed aan kennisvergroting van de kraamverzorgende rondom het baringsproces, omdat we zien dat kraamverzorgenden minder bij baringen aanwezig zijn en daarmee kennis kan afnemen. Er wordt een link gelegd naar de praktijk waarmee kraamverzorgenden deze kennis meenemen in de zorg voor barende vrouwen.